به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، شورای اطلاعات ملی آمریکا یکی از سازمانهای اطلاعاتی آمریکاست که وظیفه تبیین استراتژیهای کوتاهمدت و بلندمدت را برعهده دارد. این مرکز که از آن بهعنوان مرکز تفکر استراتژیک میانمدت و بلندمدت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده است، در سال ۱۹۷۹ تشکیل و به بررسی سلسله ارزیابیهای استراتژیک میپردازد که آمریکا در عرصههای داخلی و بینالمللی با آن روبهرو خواهد شد. یکی از دلایل تشکیل این شورا، پیشبینی نادرست سازمان اطلاعاتی آمریکا در دهه 1960 بود. در این دهه پیشبینی نادرست سازمان اطلاعاتی وقت در سال 1962، در خصوص بحران خلیج کوبا باعث شد تا مقامات آمریکایی به فکر ایجاد شورایی برای ارزیابی دقیق چالشهای پیشرو بیفتند. گستره حوزههای مورد بررسی شورای اطلاعات ملی آمریکا به موضوعات سیاسی، اقتصادی و نظامی محدود نمیشود بلکه در برخی موارد چالشهای بهداشتیای همچون گسترش بیماری ایدز را نیز بررسی میکند.
هدف شورای اطلاعات ملی آمریکا این است که بدون تردید، بیطرفانه و بدون در نظر گرفتن اینکه آیا قضاوتهای تحلیلیاش مطابق با سیاست فعلی ایالات متحده است، بهترین اطلاعات را به سیاستگذاران ارائه کند. یکی از مهمترین پروژههای تحلیلی شورای اطلاعات ملی آمریکا، گزارش جهانی است که این شورا برای رئیسجمهور آینده آمریکا تهیه میکند. این گزارش به رئیسجمهور آینده بین روز انتخابات و روز افتتاحیه تحویل داده میشود. در این گزارش، سناریوهای حیاتی برای روند جهانی با افق زمانی تقریبی 15 سال ارزیابی میکند. تحلیل روند جهانی، پایهای برای ارزیابی سیاستهای راهبردی بلندمدت برای کاخ سفید و جامعه اطلاعاتی است. تازهترین گزارش جهانی روند نهادهای جهانی، «روند جهانی: پارادوکس پیشرفت» در ژانویه 2017 منتشر شد. این پروژه شامل تحقیقات گسترده و مشاوره با افراد در داخل دولت ایالات متحده و در سراسر جهان است. سایت گزارش روند نهادهای جهانی درباره چگونگی عملکرد خود اینگونه توضیح میدهد که «شورای اطلاعات ملی آمریکا برای تهیه این ارزیابی استراتژیک پیشفرضها و روندهای کلیدی را بررسی میکند. ما نتایج و پیامدهای گوناگونی را در کوتاهمدت(5 سال) و بلندمدت(20 سال) مورد بررسی قرار میدهیم. ما از شبیهسازیهای تحلیلی برای کشف مسیرهای آینده استفاده کردهایم و چندین سناریو را مورد استفاده قرار دادهایم.»
این گزارش جهانی که مبتنیبر پیشبینیهای آینده جهان است، حاصل کار سازمانهای اطلاعاتی آمریکاست که شورای اطلاعات ملی آمریکا مدیریت آن را برعهده دارد. البته این شورا میتواند برخی اطلاعات خود را با همکاری افراد آکادمیک و بخش خصوصی به دست آورد اما با این حال برای تهیه گزارش دقیق، به فکتها و اطلاعات دقیق آن هم از سوی نهادهای امنیتی نیاز است. در گزارش اخیر این شورا، در آن به روند جهانی و تناقض پیشرفت اشاره شده است. بار دیگر به چین و قدرت اقتصادی این کشور اشاره شده است. این گزارش در ابتدای ژانویه 2017 به دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا تحویل داده شد تا او ارزیابی دقیقی از آینده تحولات بینالمللی داشته باشد. در اهمیت این ارزیابی همین بس که ترامپ بخش اعظم سیاستهای خود را بر پایه این گزارش بنا کرد. دونالد ترامپ که بیش از یک سیاستمدار، یک تاجر بینالمللی است، با درک درست از این ارزیابی، بلافاصله مهار چین را در دستور کار خود قرار داد. او در چندین نوبت تعرفههای سنگین بر محصولات چینی وضع کرد تا با مهار این کشور، بتواند در روند قدرت گرفتن چین خلل ایجاد کند و همچنان در صدر اقتصاد دنیا بایستد اما موتور توسعه و پیشرفت چینیها با جنگ تعرفهای از کار نیفتاد و آنان بدون توقف به حرکت خود ادامه دادند. بازگشت به درون و دوری از ماجراجوییهای منطقهای، بخش دیگری از سیاست ترامپ در عرصه بینالملل بوده است. او بر خلاف خواسته متحدانش در غرب آسیا، اعلام کرده نیروهایش را از این منطقه خارج خواهد کرد. این موارد نشان میدهد که این ارزیابی استراتژیک تقریبا خالی از نقص و عیب است که رئیسجمهور آمریکا بر پایه آن اقدام و عمل میکند. با چنین فرضی باید در آینده نظارهگر روسیه و چینی قدرتمندتر از آنچه امروز شاهدیم، باشیم. علاوهبر این باید ناوهای آمریکا را به جای خلیج فارس، در خلیج خوکها پیدا کرد.