به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، ثبتنام برای نقل و انتقال و میهمانی نیمسال دوم سال تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی از 25 آذرماه آغاز و چهارشنبه هفته گذشته به پایان رسید و بنابر گفته مسئولان، اعلام نهایی نتایج قبل از آغاز ترم بهمن و هفتم بهمنماه خواهد بود. این طرح برای اولینبار با شرایطی جدید اجرا خواهد شد؛ شرایطی که طبق آن قرار است دانشجویان دختری که در محل غیرسکونتشان تحصیل میکنند، از مزایای این طرح بهرهمند شوند.
اوایل مهرماه امسال فرهاد رهبر، رئیس این دانشگاه در حاشیه دیدار با علما و مراجع عظام تقلید قم در جمع خبرنگاران از تسهیلات و موافقت با انتقال دانشجویان بهویژه دانشجویان دختر به واحدهای دانشگاهی شهرهای خودشان خبر داد. آنطور که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرده بود، عمده مشکلات فعلی کسانی هستند که از مقطع دیپلم وارد دانشگاه میشوند و هنوز شرایط جدایی از خانواده را تجربه نکردهاند. بر همین اساس این دانشگاه برای این دسته از دانشجویان که در واحدهایی غیر از محل سکونتشان قبول میشوند شرایطی را فراهم کرده است تا در محل سکونت و کنار خانواده به تحصیل خود ادامه دهند. البته شرایط انتقال و جابهجایی از واحدهای شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ دارای شرایطی است. به گفته فرهاد رهبر، باید همترازی در رشته رعایت شود و جابهجایی از رشتهای به رشته دیگر امکانپذیر نیست.
با پایان یافتن زمان ثبتنام نقل و انتقال در دانشگاه آزاد اسلامی، بررسیهای «فرهیختگان» نشان میدهد استقبال دانشجویان از این طرح نسبت به سالهای گذشته بیشتر شده است؛ استقبالی که ناشی از تسهیل قوانین و حذف مراحل بوروتراتیک در قوانین است.
بر همین مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» از جزئیات نقل و انتقال دانشجویان سخن گفت و اعلام کرد تا چند ساعت مانده به پایان ساعت ثبتنام، بیش از 12 هزار نفر در سامانه ثبتنام کردهاند. علیرضا صامت در پاسخ به این سوال که با چه تعدادی از درخواستها موافقت میشود، گفت: «پذیرش در سامانه نقل و انتقالات براساس ضوابط خواهد بود. ضوابطی وجود دارد که بعد از بررسی صحت مدارک و اثبات درستی، حتما با درخواستشان موافقت خواهد شد.»
به گفته او، معیار دیگر دانشگاه آزاد اسلامی برای داوطلبانی که هیچکدام از این شرایط را ندارند، ظرفیت واحد و امتیازی که کسب کردند خواهند بود.
مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی درخصوص شرایط امتیاز توضیح داد: «این امتیاز براساس معدل و نسبت واحد مقصد به مبدا در جدول همترازی و همچنین سابقه میهمانی خواهد بود و البته اولویت با دانشجوان دختر است.»
او درباره نقل و انتقال دانشجویان دختر گفت: «اخیرا با دستور دکتر رهبر یک ماده به آییننامه نقل و انتقالات دانشگاه آزاد اسلامی اضافه شد که براساس آن دانشجویان دختر در مقاطع کاردانی و کارشناسی میتوانند در شهر محل زندگی خود میهمان دائم شوند. بهعبارتی آنها تا پایان دوران تحصیل خود میتوانند در شهر محل زندگی خود ادامه تحصیل دهند.»
صامت ادامه داد: «این ماده از این ترم به آییننامه اضافه شد و براساس آن در سامانه منادا تعدادی از دانشجویان دختر در مقطع کارشناسی ثبتنام کردند. معتقدم این ماده تاثیر بسزایی در شرایط تحصیلی آنها ایجاد خواهد کرد؛ چراکه دانشجویان در محل زندگی خود با مشکلات کمتری روبهرو هستند و شرایط ادامه تحصیل برای آنها بیشتر فراهم است.»
مدیرکل دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آییننامه جدید نسبت به آییننامه سال گذشته چه تغییرات دیگری داشته است، گفت: «مهمترین تغییر این بود که ما قبلا شرط میهمان دائم نداشتیم و این امتیاز تنها برای بیماریهای خاص بود؛ اما الان تمام دانشجویان دختر در مقطع کاردانی به کارشناسی یعنی کاردانی پیوسته و ناپیوسته و همچنین کارشناسی پیوسته و ناپیوسته میتوانند با ارائه مدارک به محل زندگی والدین یا همسر خود میهمان دائم شوند. معتقدم این تغییر نسبت به آییننامه قبلی نکته مهمی بود.»
او درباره اینکه با کدام درخواستها موافقت میشود، گفت: «در آییننامه 11 موضوع مختلف داریم که براساس داشتن شرایط دانشجویان میهمان یا منتقل میشوند و محدودیتی در این مورد نداریم و تنها موردی که ضوابط خاصی برای آن تعریف میشود جدول همترازی و ماده میهمانی است که فرمول آن براساس واحدهای مبدا، واحد مقصد و امتیاز خود دانشجو خواهد بود.»
او همچنین درباره هزینههای نقل و انتقال هم صحبت به میان آورد و گفت: «یک هزینه ثبتنام اولیه است که هنگام ثبتنام در سامانه پرداخت میشود. همچنین دانشجویانی که براساس شرایط تعریفشده در آییننامه، میهمان یا منتقل میشوند وقتی میهمان میشوند هزینه شهریه ثابت را به دانشگاه مبدا و هزینه متغیر را به واحد مقصد پرداخت میکنند.»
صامت گفت: «دانشجویانی که هیچکدام از شرایط را نداشته باشند یک هزینه جبرانی خواهند داشت که به واحد مبدا پرداخت میشود.»
مدیرکل دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنیبر اینکه آیا در آینده با درخواست میهمانی دائم دانشجویان پسر هم مانند دانشجویان دختر موافقت میشود یا خیر، گفت: «بله، البته باید تحلیلی در این خصوص انجام شود و گزارش آن به ستاد معاونت فرهنگی دانشگاه داده و بررسی شود؛ اما هنوز چیزی مشخص نیست.»
به اذعان بسیاری از مسئولان کارشناسان آموزش عالی، اجرای این طرح مزایایی را بهدنبال دارد که نمیتوان به راحتی از آنها گذشت. بعد از قبولی در یک دانشگاه آن چیزی که باعث نگرانی و استرس پذیرفتهشدگان میشود انتقال به یک شهر دیگر برای تحصیل است. این مهاجرت شاید در ابتدا مهاجرت کوچکی به نظر برسد اما پذیرفتهشدگان پس از مهاجرت به یک شهر بزرگ تازه با مشکلات دست به گریبان میشوند. دانشجوی جدید پس از مهاجرت به شهر دیگر با هجوم احساسات مختلف مواجه خواهد بود؛ چراکه زندگی دانشجویی و خوابگاهی در کلانشهرها مشکلات خاص خود را دارد. مشکلاتی که هم دانشجو و هم خانواده او را از لحاظ روحی و روانی تحت فشار قرار میدهد. با این اوصاف این طرح میتواند گرهگشای این مشکلات باشد. کارشناسان آموزش عالی کشور معتقدند طرح انتقال دانشجویان دختر به واحد دانشگاهی محل سکونت خود مزایایی را بهدنبال خواهد داشت که کاهش آسیبهای اجتماعی و کاهش استرس خانوادهها شاید تنها بخش کوچکی از این مزایا باشد. آنها میگویند میهمانی دائم دانشجویان دختر در مقاطع کاردانی و کارشناسی به محل سکونت، اخلاق اجتماعی را نیز اصلاح میکند. البته کاهش آسیبهای اجتماعی تنها مزیت این طرح نیست. کاهش هزینههای خانوار مزیت دیگری است که کارشناسان آموزش عالی از آن سخن میگویند؛ چراکه به اعتقاد آنها با میهمانی دائم دانشجویان به محل سکونت به اقتصاد خانواده نیز کمک میشود.
این اقدامات باعث شده سایر دستگاههای متولی آموزش عالی هم به این فکر بیفتند تا این موضوع یعنی سهولت انتقال دانشجویان دختر برای تحصیل در محل سکونت خود را در دستورکار خود قرار دهند.
چنانچه چند روز پیش وزیر علوم در حاشیه جلسه هیات دولت توصیه کرد همه دانشگاهها تسهیلاتی را برای انتقال دانشجویان دختر پذیرفتهشده در غیر محل زندگی خود به دانشگاه محل زندگی خود، فراهم کنند. منصور غلامی اقدام دانشگاه آزاد اسلامی درخصوص انتقال دانشجویان دختر را «ارزشمند» توصیف کرده بود.